سی ان سی یا همان کنترل عددی به وسیله کامپیوتر (CNC) نوع پیشرفتهای از کنترل ابزار است. با این حال بدون تکنیکهای اولیه برنامه نویسی ان سی یا همان کنترل عددی (NC) عملا سی ان سی به وجود نمیآمد.
کنترل عددی یا همان ان سی (Numerical Control – NC) چیست؟
مفهوم کنترل عددی (NC) زمانی ظهور کرد که در موتور دستگاه ها مفاهیم منطقی قابل برنامه ریزی شد و اتوماسیون ابزار و ماشین آلات در دستگاه ها گنجانیده شد. اولین ماشین ان سی در ۱۹۴۰ ساخته شد و مدل های پیشرفته تر آن در ۱۹۵۰ به بازار آمد. در این ماشین آلات تولید موتورهای حرکتی در کنترل قرار میگیرند و حرکت ابزار کنترل میشود. کنترل حرکت ابزار از طریق نوار پانچ شدهای که به دستگاه تغذیه میشود انجام میگیرد و نقاط خاصی را به طور مستقیم به دستگاه معرفی میکند تا ابزار به آن نقاط حرکت کند. این مکانیسم قدیمی بعدا با هر دو نوع فرمان آنالوگ و دیجیتال کامپیوتری بهبود یافت و با پیشرفت علوم کامپیوتر و کنترل این مفهوم به پیدایش سی ان سی CNC انجامید.
داراي سيستم كنترل بررزوي ماشين ابزار هستند كه اجازه مي دهند تا برنامه اي خارج از ماشين تهيه شده، وارد گردد. برنامه هاي NC مي توانند (برروي ماشين)
1- شروع و نگهداشته شوند.
2- اما نمي توانند بوسيله ماشينكاري تصحيح شوند.
ابعاد ابزارها و نگهدارنده هيا آنها از قبل در برنامه ها منظور مي گردد و ماشينكاري بايد به صول بسيار دقيق ابزارها و ابزارهاي قيد و بستي را طبق اطلاعات داده شده نصب نمايد…
کنترل عددی کامپیوتری یا همان سی ان سی (Computer Numerical Control – CNC) چیست؟
کنترل عددی کامپیوتری عموما به اختصار سی ان سی (CNC) خوانده میشود. دستگاههایی که کنترل آن ها به روش سی ان سی انجام میگیرد این قابلیت را دارند که حرکت ابزار آنها از طریق کامپیوتر انجام گیرد. در این فرایند دستورالعملهای کد گذاری شده دقیق به ریزپردازنده داخلی دستگاه که سیستم ابزار گیر را کنترل میکند ارسال میشود. این ریزپردازنده اساسا به عنوان یک کامپیوتر کوچک است که قادر است اطلاعات کد شده را دریافت کند. این ریزپردازنده اطلاعات کد شده را دریافت کرده، آنها را تجزیه تحلیل میکند و پس از فهم آنها، این دستورات را به اعمال فیزیکی تبدیل میکند. فایده اصلی سی ان سی این است که قبل از شروع ماشین کاری میتوان نتیجه آن را دید و بهترین روش را برای ماشینکاری انتخاب نمود.
هدف از سی ان سی این است که فرایند ماشین کاری اتوماتیک شود و در نتیجه فرایند ها بهینه تر و تاثیر کار دست و مهارت کارگر در کیفیت ساخت قطعات کمتر شود. به همین منظور دو عضو جدا نا شدنی از فراید سی ان سی نرم افزار های طراحی به کمک کامپیوتر (Computer-Aided Design _ CAD) و نرم افزار های ساخت به کمک کامپیوتر (Computer-Aided Manufacturing _ CAM) هستند. محبوب ترین فرایند های ماشینکاری سی ان سی عبارت اند از تراش، فرز، برش پلاسما، برش واتر جت و سنگ.
در ماشین های سی ان سی مدرن امکان استفاده از چندین ابزار در یک فرایند و حتی استفاده از چند ابزار با هم جهت ماشین کاری یک قطعه فراهم شده است. در برخی موارد چند ماشین همزمان از یک پردازنده فرمان میگیرند و یک انسان یا ربات قطعات را از یک ماشین به ماشین دیگر انتقال میدهند. در هر صورت ماشین دنباله ای از دستورات رمز گذاری شده را به عمل تبدیل میکند و این تا حدودی مشابه کاری است که طراح در کامپیوتر انجام میدهد.
در اينگونهئ سيستمها ماشين ابزار مجهز به يك كامپيوتر است و اين ماشينكار را نه فقط قادر مي سازد تا برنامه هاي NC را اجراء نمايد بلكه به او اجازه مي دهد تا خود برنامه را نوشته و پس از وارد نمودن آن ادقام به تصحيح آن نمايند.
از ان سی به سی ان سی
مثل هر فرایند دیگر در طی زمان فرایند ماشین کاری نیز پیشرفت کرده و به طور قابل توجهی بهبود یافته است. طبیعتا فرایند سی ان سی از فرایند ان سی بهبود یافته تر و کارامد تر است و اما شباهت هایی که این دو با هم دارند در تولید قطعات باید به مباحثی همچون زمان، هزینه، دقت ماشینکاری و … توجه داشت و فرایند را انتخاب نمود.